Paikallisuutiset

Kansalaisaktivistit heräsivät toimimaan Sompiossa ensimmäisenä julkaistun jutun ansiosta. Vasemmalta istumassa Hannele Niemelä, hänen takanaan Ritva Kivelä, istumassa vanhusneuvoston puheenjohtaja Riitta Hokkanen, hänen takanaan Riitta-Liisa Särkelä ja Henriika Palola perustivat adressin puolustamaan ikäihmisten palveluita. Kuva: Tarja Karjalainen

Uutisanalyysi: Hyvinvointialueelta saa tietoa, jos osaa kysyä oikeat kysymykset – lue tästä muhkea lukupaketti Lapha-asiaa

Ylitorniolla ja Pellossa ilmestyvän Meän Tornionlaakson päätoimittaja Vuokko Lahti ja Sodankylässä ilmestyvän Sompion toimittaja Tarja Karjalainen ottivat keväällä erityistarkasteluun Lapin hyvinvointialueen säästöjen vaikutukset ikäihmisten palveluihin.

Kun Laphan säästöt puraisevat- teemalla syntyi joukko juttuja, joissa kerrotaan niin arvokkaasta kuolemasta kuin kansanliikkeestä, joka syntyi Sodankylään puolustamaan ikäihmisten palveluasumista.

Tästä kokonaisuudesta löydät linkit juttuihin sekä uutisanalyysin, jossa Tarja Karjalainen pohtii, miten Lapin hyvinvontialueen päätöksiä toimeenpanevien johtajien kanssa keskustelu sujui.

Paikallislehtien uutisointi on vaikuttavaa, tämän osoittaa se, että Sodankylään syntyi uutisoinnin myötä kansanliike on toimittanut Kansalaisten edunvalvonkirjeeksi nimetyn adressin kaikille Lapin aluevaltuuston jäsenille. Kansanliike jatkaa taisteluaan asumispalveluyksiköiden puolesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Me Hilla Groupissa jatkamme uutisointia kotiseudultasi. Missä päin Lappia sitten asutkin, me olemme siellä Utsjoelta Inariin ja Enontekiölle, Muoniosta Pelloon, Ylitorniolle, Kolariin ja Kitilään sekä Sodankylästä Kemijärvelle, Savukoskelle ja Pelkosenniemelle.

Ylitornion kotisairaalan sairaanhoitaja Hanna Hiltunen valmistelee lääkkeitä seuraavaa kotikäyntiä varten. Kuva: Vuokko Lahti

Laphasta saa tietoa, jos osaa kysyä oikeat kysymykset

Haastattelin Lapin hyvinvointialueen ikäihmisten palveluiden vastuualuejohtaja Annukka Marjalaa ja johtavaa sosiaalityöntekijää Tarja Mouhiaa huhtikuun lopussa. Moneen kertaan puhuimme Sodankylän ympärivuorokautisesta asumisesta, mutta sanallakaan kumpikaan ei maininnut haastattelun aikana suunnitelmista sulkea Sodankylän palvelukoti Nutukas, mikä on minusta perin outoa.

Puhuimme puolentoista tunnin ajan Teams-yhteydellä. Tarkoitus oli avata selkeästi ja ymmärrettävästi sitä miksi Lapha säästää niin, että lappilaisten ikäihmisten loppuelämän viime hetkistä uhataan viedä arvokkuus.

Lapin hyvinvointialueen ikäihmisten palveluiden vastuualuejohtaja Annukka Marjala.

Kuuntele tästä uutisesta Annukka Marjalan haastattelupätkät.

Lisää aiheesta

Monimediakokonaisuus Arvokas kuolema säästöjen keskellä löytyy tästä:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisää aiheesta

Ylitornion Meltosjärvellä kakkoskotiaan pitävä, tervolalaislähtöinen Jaana Salmi on kokenut yrittäjä, jonka yritys kouluttaa Lohtuakatemian nimissä kuolindoulia. Hänellä on myös hautaustoimisto. Hän haluaa lieventää kuoleman mysteeriä: kuolema voi olla kaunis hetki, hän muistuttaa. Kuva: Vuokko Lahti
Työntekijöillä ei ole velvollisuutta tiedottaa keskeneräisistä asioista.

Kun Laphan säästöt puraisevat -aiheemme kangerteli alusta lähtien, sillä emme olleet löytää löytää haastateltavia aiheisiimme. Tähän on Laphan mukaan syynä se, ettei työntekijöillä ole velvollisuutta tiedottaa keskeneräisistä asioista.

Kun minut viimein ohjattiin asioimaan tarpeeksi korkealla organisaatiossa olevan asiantuntijan, Annukka Marjalan kanssa, haastatteluaika järjestyi nopeasti. Sen sijaan asiakkaita, joita säästöt palveluasumisessa koskevat, ei tuntunut löytyvän mistään, kunnes Nutukkaan lakkauttamispäätösesityksestä valittanut Henriika Palola otti yhteyttä.

Lue tästä Lapin hallinto-oikeuteen muutoksenhaun jättäneen Henriika Palolan haastattelu.

Lisää aiheesta

Muutama asia Laphasta selkeni näitä uutisia tehdessä. Ensimmäinen näistä on se, että tietoa saa, jos osaa kysyä oikeat kysymykset. Nutukas-aiheesta en osannut kysyä, mutta onneksi on lukijoita, jotka vinkkaavat aiheista.

Annukka Marjala totesi haastattelussa, että työntekijöitä ei voida velvoittaa tiedottamaan asioista, joista he eivät itsekään vielä tiedä siinä vaiheessa, kun vasta ylätason kuva on selkeä ja käytännön toteutusten ohjeet puuttuvat. Samaan aikaan hän kertoi, kuinka puutteellista tietoa on tapana alkaa tulkita. Esimerkiksi työvoiman liikuttelu Laphan alueen sisällä voisi tarkoittaa, että Nuorgamista saatettaisiin siirtää töihin Kemiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ehkä minä ymmärrän jotain toisin, kun olen yhä sitä mieltä, että hän olisi voinut mainita esimerkiksi tulossa olevasta Nutukkaan lakkauttamisesta. Hänellä oli ylätason kuva, mahdollisuus ja aikaa kertoa myös perustelut. Jos hän olisi kertonut aikomuksesta sulkea Nutukas, uutinen olisi saatu julkaistua jo toukokuun alussa ja päättäjillekin olisi jäänyt enemmän aikaa perehtyä asiaan, joka on noussut kuumaksi puheenaiheeksi ainakin Sodankylässä. Aluevaltuutetut Tapio Lintula ja Pekka Heikkinen kertovat myös saaneensa tiedon asiasta vasta Sompion uutisesta. Suunnitelma oli kuitenkin tehty huhtikuussa.

Sodankylän aluevaltuutetut Heikkinen ja Lintula syyttivät Sodankylän kuntaa huonosti hoidetusta edunvalvonnasta. Sodankylä oli ainoa kunta, joka ei jättänyt lausuntoaan säästösuunnitelmiin.

Lisää aiheesta

Yleisönosastokirjoittaja puolestaan syytti aluvaltuutettu Heikkistä ja Lintulaa puutteellisesta edunvalvontatyötä.

Koska varmaa tietoa lakkauttamisaiheesta ei ollut saatavana, mutta huhuja kylläkin, kävi juuri, kuten Marjala totesi: tiedotustyhjiö alkoi täyttyä pohdinnoilla, joista kaikki eivät pitäneet paikkaansa. Pohdintojen ytimessä velloivat Laphan työntekijöiden peloista syntyneet tulkinnat siitä, millainen tulevaisuus heitä odottaa. Onneksi sain muutaman vinkin aiheesta ja uutinen päästiin tekemään. Sen jälkeen keskustelu aiheesta saattoi vasta alkaa.

Toivottavasti tästä tapauksesta otetaan Laphassa opiksi.

TARJA KARJALAINEN

Ensimmäiseksi julkaistu uutinen Nutukkaan sulkemissuunnitelmista. Tämän jälkeen aiheeseen tarttuivat muutkin Lapin mediat ja Sodankylän kunta lähestyi aluevaltuustoa omalla kirjeellään.

Lisää aiheesta

Pääkirjoitus aiheesta Sompiossa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä