Näin pidät auton jälleenmyyntiarvon korkeana – Huollon ja varaosien merkitys

Auto alkaa menettämään arvoaan tunnetusti jo liikkeestä ulos ajettaessa. Monen mielestä varsinkin uusi auto onkin huono sijoitus, mutta toisaalta monissa kotitalouksissa ja yrityksissä auto on lähes pakollinen väline. Jos auton arvon aleneminen hirvittää, autoilijan on syytä kiinnittää huomiota varsinkin huollon ja varaosien merkitykseen.

Alkuperäiset varaosat kestävät ja herättävät luottamusta

Laadukkaat ja alkuperäiset varaosat kestävät käytössä heikosti valmistettuja kopiotuotteita pidempään. Kunnolliset varaosat herättävät myös ostajassa luottamuksen. Jos ostosta kiinnostunut näkee autossa käytetyn laadukkaita varaosia, on se hänelle positiivinen signaali auton kunnosta ja arvosta.

Nykyisin laadukkaita ja alkuperäisiä varaosia voi tilata myös netistä, jossa myös hinnat voivat olla houkuttelevat. Esimerkiksi Mercedes-Benz varaosat voivat olla usein hintavia, joten moni vähintään selvittää varaosan hinnan etukäteen netistä, ennen kuin vie autonsa korjaamolle huollettavaksi. Esimerkiksi Trodo.fi-verkkokaupasta voi saada Mercedes-Benz varaosat huomattavasti edullisemmin kuin autokorjaamolta.

Nettiin onkin ilmestynyt verkkokauppoja kuten Trodo, josta myös kuluttajat voivat tilata varaosia edullisesti. Trodo myy paitsi Mercedes-Benz varaosat, myös osat muihinkin automerkkeihin. Netissä varaosia voi löytää aina myös harvinaisimpiin ongelmiin kattavasti, sillä verkkokaupat voivat hyödyntää halvempia varastopaikkoja.

Muista määräaikaishuollot

Määräaikaishuollot ja säännölliset huollot muutenkin ovat avain auton arvon säilyttämiseen. Huoltokirjan täyttäminen jokaisen huollon yhteydessä toimii todisteena auton asianmukaisesta ylläpidosta, mikä on tärkeä tekijä potentiaalisille ostajille. Huoltokirjaa on helppo ylläpitää, mutta moni unohtaa täyttämisen varsinkin, kun autolle alkaa ikää kertymään.

Hyvin dokumentoitu huoltohistoria kertoo ostajalle, että auto on saanut tarvitsemansa hoidon, mikä lisää luottamusta ja voi nostaa auton jälleenmyyntiarvoa. Puheet ovat vain puheita ja moni myyjä voi antaa autostaan todellisuutta paremman kuvan myyntihetkellä. Hyvin dokumentoitu huoltohistoria kuitenkin todistaa, että autosta on todella pidetty sellaista huolta, kuin kuuluukin.

Säännölliset huollot auttavat pitämään myös ajoturvallisena, mikä auttaa välttymään erilaisilta kolareilta ja arvoa vähentäviltä vahingoilta. Esimerkiksi jarrupalojen kuntoon tulisi kiinnittää huomiota, sillä huonokuntoiset jarrupalat pidentävät jarrutusmatkaa ja heikentävät siten ajoturvallisuutta. Säännöllisessä huollossa autonkorjaajat voivat vaihtaa sellaisia osia, joiden kunnon tarkkailun autoilijat usein unohtavat. Tällaisia ovat esimerkiksi konepellin alta löytyvät hihnat.

Ajoissa korjaamolle ja tuunausta maltilla

Moni kuljettaja lykkää korjaamolle ajamista, vaikka auto ei enää käyttäydy normaalisti tai siitä kuuluu kummallisia ääniä. Auto olisi kuitenkin hyvä ohjata tällaisissa tilanteissa usein nopeasti korjaamolle, ellei ongelman syy ole itselle tuttu. Vian korjaamisen lykkääminen voi johtaa entistä kalliimpiin korjauskustannuksiin myöhemmin tai laskea auton jälleenmyyntiarvoa merkittävästi.

Monet autoilijat ovat halukkaita parantamaan autoa erilaisilla lisävarusteilla ja uusilla mukavuusominaisuuksilla. Ne voivat nostaa auton arvoa, mutta on tärkeää myös välttää ylivarustelua. Liiallinen tuunaus esimerkiksi valojen suhteen voi karkottaa ostajia, sillä ne eivät välttämättä ole lainkaan tyylikkäitä jonkin muun ihmisen silmissä. Moni saattaa ostaa tällaisia tuunauksia myös lahjaksi, mutta koska ne voivat vaikuttaa negatiivisesti auton jälleenmyyntiarvoon, auton hoitotarvikkeet ja muut lahjaideat ovat yleensä parempia vaihtoehtoja.

Esimerkiksi laadukkaat Mercedes-Benz varaosat ovat varmasti parempi investointi kuin näyttävät, mutta käytännössä tarpeettomat lisävarusteet ja tuunaukset. Auton ylläpidossa tulisi keskittyä ensisijaisesti sen tekniseen kuntoon, turvallisuuteen ja ajomukavuuteen, sillä nämä tekijät vaikuttavat eniten auton arvoon pitkällä aikavälillä.