Kolumnit

Koitapa laittaa robotti pirtinpöytään kahville tai tekoäly kunnanvaltuustoon – paikallislehtien ylivoiman voi todeta tällä viikolla maksutta

Paikallislehden toimittaja on mediamaailman sveitsiläinen linkkuveitsi. Hän tietää vähän kaikesta jotain ja joistakin asioista todella paljon, vaikka mahdollisuutta kovin tarkkaan erikoistumiseen ei ole – työpöydälle kun saattaa tipahtaa peräkkäin juttuaiheet kosteikkojen ennallistamisesta, sota-ajan evakkomuisteloista ja esikoulun ensimmäisestä päivästä.

Tekoälystä ja sen mahdollisuuksista kohkataan paljon, osin syystäkin. Tekoälyt murskaavat numeroita ja louhivat tietoa uskomattomalla nopeudella, puhuvat jo sujuvaa, kieliopillisesti moitteetonta suomea ja puurtavat väsymättä vaikka viikon jokaisen tunnin. Pitääkö paikallislehden toimituksessa siis ryhtyä jo kyräilemään bottien suuntaan nyrkit taskussa? Pitääkö lukijan totutella kohta robotin kirjoittamiin juttuihin?

Ei tarvitse. Paikallislehden toimittajan työssä on nimittäin niin monta sellaista kulmaa, joihin tekoälyt ja robotit eivät pysty vielä pitkään aikaan, jos koskaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paikallisen sanomalehden leipää ja voita ovat ihmiset ja heidän tarinansa. Jokainen paikallisreportteri on istahtanut joskus pitsiliinalla koristeltuun kahvipöytään ja juonut pirtin parhaista kupeista kahvia ja kirjannut samalla emännän tai isännän elämäntarinaa ylös. Sitä ennen vaihdettiin totta kai kuulumiset ja pohdittiin viime aikojen säät, kenties marjasadotkin.

Koitahan laittaa tekoäly kahvipöytään voittamaan toisen ihmisen luottamus – nii-in.

Tai koita laittaa tekoäly kuuntelemaan kunnanvaltuuston kokousta, poimimaan sieltä sen yhden kunnanvaltuutetun kuivat, sarkastiset heitot tai sen toisen viittaukset huonoon päätökseen vuonna 1974, valitsemaan puhutusta tärkeimmät palat ja laittamaan ne oikeaan kontekstiin. Nii-in.

Me paikallisissa lehdissä työskentelevät olemme erikoistuneet lähellä tapahtuvista asioista kertomiseen. Koitamme parhaamme mukaan peilata paikallisuutisia myös muun maailman tapahtumiin, verrata, näyttää, kritisoida, kehua, kannustaa ja kehittää paikallista yhteisöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Totea itse ja tutustu Hilla Groupin paikallislehtiin maksutta! Hillan paikallislehtien sisältö on vapaasti luettavissa ja katsottavissa Uutismedian liiton Pureudu paikallisiin -kampanjan aikana tilaamalla haluamasi paikallislehti täältä: https://tilaa.hillagroup.fi/hilla/pureudupaikallisiin. Voit vapaasti tilata useammankin Hillan paikallislehden tutustumisjakson. Tilaus pitää tehdä viimeistään sunnuntaina 15.9.2024.

Kirjoittaja on Hilla Groupin paikallislehtien tuottaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä