Paikallisuutiset

Retkikaveri-neuleen suunnitellut on Jenna Kostet.

Ilmainen kaarrokeneulemalli julki Suomen luonnon päivän kunniaksi - soveltuu ensimmäisestä villapaidasta haaveilevalle neulojalle

Suomen luonnon päivänä Metsähallituksen julkaisemassa, Jenna Kostetin suunnittelemassa kaarrokeneuleessa on yhdistelty havupuun oksia muistuttavaa kasviteemaa ja graafisia, Metsähallituksen logoa jäljitteleviä kuvioita.

Metsähallitus haluaa maksuttoman neulemallin julkaisulla kannustaa neulomaan, sillä kotimainen villaneule on luonnossa liikkujalle turvallinen, ekologinen ja pitkäikäinen vaate.

Ohjeen vaikeustaso on helppo ja se soveltuu ensimmäisestä villapaidasta haaveilevalle neulojalle. Langaksi sopii aran/worsted-vahvuinen, ensisijaisesti kotimainen villalanka. Ohjekokonaisuuteen sisältyy lasten ja aikuisten kokoja sekä vinkit villapaitamallin muokkaamiseksi villatakiksi.

Retkikaveri-neuleen suunnitellut Jenna Kostet yhdistää neuleissaan suomalaisen kansanperinteen elementtejä sekä kertomuksia ja kertoo kirjoneulekuvioiden innoittajien löytyvän suomalaisesta luonnosta:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rakastan luonnossa liikkumista. Kaikkein kauneinta ovat pienet yksityiskohdat: sellaiset, kuten havun oksille jäätyneet vesikiteet, hämähäkinseitti auringossa, sananjalkojen varjot. Sellaisen tunnelman halusin vangita Metsähallitukselle suunnittelemaani Retkikaveri-villapaitaan.

Jenna on kirjoittanut useita kaunokirjoja, tietokirjoja sekä neulekirjan: Neulottu Kalevala (2022). Jennaa voi seurata Instagramissa tilillä @ihtiriekkoknits tai tunnisteella #NeulottuKalevala.

Retkikaverineuleesta on tehty mallit ja ohjeet aikuisille ja lapsille.

Luonnossa liikkujan ihannemateriaali

Retkikaverin toivotaan olevan kantajilleen pitkäikäinen, luotettava, miellyttävä ja turvallinen kaveri retkillä. Villa pitää kuivana ja lämpimänä, lisäksi se ei syty helposti palamaan. Villalla on erityinen kyky käsitellä kosteutta: neule imee itseensä kosteutta, mutta pinta jää kuivan tuntuiseksi.

Villan pintarakenne vaikeuttaa bakteerien selviämistä kankaassa eikä neule ala helposti haisemaan. Pienempi pesun tarve tarkoittaa vähemmän veden, sähkön ja saippuan kulutusta – sekä tietenkin itse vaatteen kulutusta. Villasta ei myöskään irtoa mikromuovikuituja pesun aikana. Se on luonnollinen, biohajoava materiaali, jonka saa jopa kompostoitumaan. Villaa voidaan myös kierrättää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neuleohjeeseen on valittu ensimmäiseksi vaihtoehdoksi suomenlampaan villasta tehty lanka. Ohjeessa suositeltu Vuonuen Manta on 100 prosenttinen suomenlampaan villalanka. Suomalaiset lammastilat ovat maailman mittakaavassa pieniä. Kotimaisia materiaaleja ja työtä käyttämällä alkuperä ja olosuhteet pysyvät helposti jäljitettävinä.

Rytmi rentouttaa ja parantaa keskittymiskykyä

Metsähallitus halusi neulemallin lanseerauksella tukea myös henkilöstönsä hyvinvointia. Neulominen työpaikoilla luo yhteisöllisyyttä ja auttaa tauottamaan työtä. Jotkut kokevat rytmikkään käsillä tekemisen rentouttavan ja parantavan keskittymiskykyä.

Metsähallituksen henkilöstö on ollut mukana neulesuunnittelussa alusta saakka: henkilöstön testineulojat ovat testanneet ja kehitelleet neuletta, myös nimi on päätetty henkilöstön ehdotusten pohjalta.

Testineulojien tekemiin neuleisiin pääsee tutustumaan loppuvuoden ajan luontokeskuksissa ympäri Suomen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Linkistä neuleohjeeseen:

https://www.metsa.fi/vapaa-aika-luonnossa/retkikaveri-villapaita/
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä